Aantekeningen van Bronnie Ware: ‘The TOP 5 regrets of the dying’.

Aantekeningen van Bronnie Ware: ‘The TOP 5 regrets of the dying’.

Geluk, Succes

Wiens aantekeningen…. ?’ zul je misschien denken. ‘Zou ik die moeten kennen?’ Nee, hoeft niet. Haar naam is mogelijk minder van belang dan haar ontdekkingen.

Van BLOG naar boek
Bronnie Ware (geboren in Australië) werkte jaren als zuster in de palliatieve zorg. Ze begeleidde mensen in de laatste weken van hun leven. Gedurende deze fase tekende ze de ervaringen, levenslessen en spijtbetuigingen op en deelde deze op haar blog. Haar blog kreeg op den duur zoveel publiciteit dat ze besloot haar ervaringen op te schijven in een boek: ‘The top five regrets of the dying’.

Lessen van spring-levenden
In de doorgeefversie van ‘Versterk je genezend vermogen op vijf niveaus’ hebben Henk en ik een paar pagina’s leeg gelaten zodat iedere lezer in de mentorrol kan stappen. Niet wanneer je in de laatste fase van je leven bent maar nu al. We roepen iedere lezer op om een levenskrachtige tip op te schrijven en het boek door te geven aan een familielid, vriend of kennis. Lezers geven antwoord op de vraag: ‘Stel dat je je levenservaring tot nu toe zou bundelen in één tip voor een jongvolwassene, wat zou je die persoon willen meegeven? Ik vind het schitterend om te lezen en horen wat oudere maar zeker ook jonge mensen voor wijsheid in zich dragen.

John Izzo
Een jaar of zes geleden liep ik voor het eerst tegen een soortgelijk boekje aan van John Izzo: ‘The 5 secrets you have to discover before you die’. Deze man verdient alleen al een prijs voor de titel :). Dit boek ‘moet’ je natuurlijk gelezen hebben… en zo jong mogelijk. In een latere blog zal ik een samenvatting geven van zijn bevindingen. Dit soort lijstjes fascineren mij al jaren. Alle artikelen, filmpjes en lezingen die zingeving in relatie brengen met gezondheid pluis ik uit en sla ik op en deel ik weer in mijn lezingen en trainingen.

Wat mij raakt
De les die verscholen ligt onder spijtbetuiging drie raakt mij het meest. Dagelijks leer ik eerlijker (naar mijzelf en anderen) onder woorden brengen wat ik ervaar. Van jongs-af-aan had ik de neiging mij sterker, groter, zelfverzekerder op te stellen dan ik mij voelde. Ondanks dat ik het nog iedere keer als een drempel ervaar om transparant te zijn over wat ik voel (het gaat toch best goed met mij….!?? ) merk ik hoe opgeruimd het voelt vergeleken met ‘de schijn’ (‘alles  goed’) hoog te houden.
Hier volgen de belangrijkste spijtbetuigingen volgens Bronnie Ware:

1.     Ik zou willen dat ik het lef had gehad meer trouw aan mijzelf zijn en ernaar te leven
(i.p.v te voldoen aan de verwachtingen van anderen.)

2.     Ik zou willen dat ik minder hard gewerkt had* (*vooral mannen)

3.     Ik zou willen dat ik de moed had gehad om mijn ware gevoelens/beleving te uiten

4.     Ik zou willen dat ik meer in contact was gebleven met goede vrienden

5.     Ik zou willen dat ik geluk meer had toegelaten in mijn leven

Bron:
www.theguardian.com
Lees hier de meer gedetailleerde toelichting per spijtbetuiging.

Arnout.

Comments

comments

Recente berichten


Levenslessen in een rap | Prince Ea.

Maak kennis met Prince Ea (Richard Williams). Deze kerel is “spoken-word-artist”, dichter en filmmaker. Zijn videos zijn al meer dan een biljoen keer bekeken. Njoy, Arnout   Comments comments

Betekenisvol leven | volgens Japans concept; “Ikigai”

Ikigai, de ingang tot een lang, gelukkig, betekenisvol leven?   Dit artikeltje + illustratie kwam afgelopen zomer regelmatig voorbij op allerlei fora en in magazines. Wat is Ikigai voor jou? Welk levensgebied wil je meer aandacht geven? Mogelijk inspirerend voor jezelf, of om te delen met een vriend of vriendin. Ik help mijn klanten om […]


Wat maakt op lange termijn het verschil in onze mate van geluk en succes en hoe zet je die wetenschap om in actie? Op welke manier kan succes samengaan met genieten en spelen? (zeg nou zelf ... succes zonder voldoening is tragisch toch?) Ruim tien jaar onderzoek strategieën van mensen en vooruitstrevende organisaties die iets bijzonders flikken. Vaak hebben ze tien-, twintig- of dertigduizend uur ervaring in hun vakgebied. De beste artikelen, video's, inzichten, producten en ontwikkelingen deel ik met jou en alle komende generaties. Waarom? 1. De (bestaande) inhoud biedt inzicht, herkenning of bevestiging. 2. Ik vind het leuk om een steeds groter wordende groep mensen te prikkelen om op hun eigen manier aan de slag te gaan of een volgende stap te zetten. Resultaat? Rijker leven en werken.

REPLY COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *