Tim Urban | Uitstelgedrag

Tim Urban | Uitstelgedrag

Geluk, Succes

De TED Talk van deze kerel vind ik briljant.

Twee jaar geleden hoorde ik over zijn blog: “Wait but why” (WBW). Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen ‘long-read-blogs’ die maandelijks gelezen worden door ruim 380.000 mensen. Onlangs kwam ik zijn TED Talk tegen over uitstelgedrag. Deze moet je gezien hebben.

Net als in zijn blog is Tim kraakhelder, grappig en zit er een belangrijke les in.

“Komt ie”

“Er zijn twee vormen van uitstelgedrag. De eerste kenmerkt zich doordat er een deadline ‘in het spel’ is. Wanneer dat het geval is blijven de gevolgen enigszins beperkt. De tweede vorm kenmerkt zich door het ontbreken van een deadline. Over deze variant wordt minder gesproken terwijl het de basis is voor ‘long therm unhappiness and regret’.

Toepassing

Maak een begin. Ik weet niet hoe het bij jou gaat maar ik maak klussen zonder deadline in mijn hoofd vaak veel groter en complexer dan nodig is. Bij het schrijven van een nieuwe training, het lanceren van een product of het toepassen van een nieuwe strategie helpen mij o.a. deze dingen:

 

1.  een begin maken

Een eerste ruwe versie van een blog, een trainingsprogramma of het product dat ik wil maken.

 

2. deel-deadlines stellen

bijv: om de twee weken (m.u.v de zomer) schrijf stuur ik een nieuwsbrief met een link naar ‘n artikel, filmpje of quote die ik de moeite waard vind.

 

3. hulp en feedback vragen

Ik heb een aantal mensen die meestal gevraagd (soms ongevraagd) hun ongezouten mening geven op wat ik aan het doen ben. Heel waardevol. Mijn nieuwsbrief was voorheen veel te lang en onoverzichtelijk. Er zit een enorme stijging in het aantal nieuwsbrief lezers en positieve reacties. (Bedankt allen!)

 

4.volharden (door de frustratiefase: het had al af kunnen zijn’ heen)

Zoals op vrijdagavond om 23:55, en zondag om 13.00 :))

 

5. mini-mijlpalen vieren

Er komen mooie klussen op mijn pad, de grove opzet van mijn nieuwe site is er. Yeah! En ik verkocht afgelopen week weer 140 dikke, eerlijke kaarten in de webshop en een ‘Inner-dialogue‘.
Mijn doel is om in 3 jaar tijd maandelijks 100.000 mensen inspireren om tijd, aandacht en energie te besteden aan zaken die ertoe doen, en hen te helpen om die inzichten, ideeën en plannen om te zetten in realiteit. Iedere lezing die ik geef, ieder product dat ik verkoop, iedere nieuwsbrief die ik stuur draagt bij aan dat doel. Progressie = motivatie. Zodra ik voel dat ik leer, vooruit ga / groei, hou ik mijn motivatie. Meestal 🙂 Ooh ja en ik trakteer op een etentje. Altijd, want eten en proosten op vooruitgang met dierbaren maakt me ook gelukkig.

Ciao,
Arnout

 

 

Comments

comments

Recente berichten


Levenslessen in een rap | Prince Ea.

Maak kennis met Prince Ea (Richard Williams). Deze kerel is “spoken-word-artist”, dichter en filmmaker. Zijn videos zijn al meer dan een biljoen keer bekeken. Njoy, Arnout   Comments comments

Betekenisvol leven | volgens Japans concept; “Ikigai”

Ikigai, de ingang tot een lang, gelukkig, betekenisvol leven?   Dit artikeltje + illustratie kwam afgelopen zomer regelmatig voorbij op allerlei fora en in magazines. Wat is Ikigai voor jou? Welk levensgebied wil je meer aandacht geven? Mogelijk inspirerend voor jezelf, of om te delen met een vriend of vriendin. Ik help mijn klanten om […]


Wat maakt op lange termijn het verschil in onze mate van geluk en succes en hoe zet je die wetenschap om in actie? Op welke manier kan succes samengaan met genieten en spelen? (zeg nou zelf ... succes zonder voldoening is tragisch toch?) Ruim tien jaar onderzoek strategieën van mensen en vooruitstrevende organisaties die iets bijzonders flikken. Vaak hebben ze tien-, twintig- of dertigduizend uur ervaring in hun vakgebied. De beste artikelen, video's, inzichten, producten en ontwikkelingen deel ik met jou en alle komende generaties. Waarom? 1. De (bestaande) inhoud biedt inzicht, herkenning of bevestiging. 2. Ik vind het leuk om een steeds groter wordende groep mensen te prikkelen om op hun eigen manier aan de slag te gaan of een volgende stap te zetten. Resultaat? Rijker leven en werken.

REPLY COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *