World book of happiness

World book of happiness

Geluk

Onlangs zat ik bij een lezing van Leo Bormans over geluk.

Voor het schrijven van zijn boek klom Leo zelf in de rol van eindredacteur en vroeg 100 internationale experts in de positieve psychologie om hun kennis en inzichten te delen op het gebied van geluk. Restrictie voor de professoren: graag in maximaal 1500 woorden. Leuk cadeau voor jezelf, de afdeling waar je werkt of als relatiegeschenk. Ik las het boek niet in een keer uit maar steeds een of twee conclusies + praktische tips als vriendelijke herinnering.Professor Jose Verga uit Mexico schrijft op de achterkant van het boek:

‘Er zijn heel wat middelen, methodes en ideeën om mensen gelukkiger te maken en het is bewezen dat ze werken. We moeten ervoor zorgen dat ze beschikbaar zijn voor iedereen’. Klinkt goed toch?In de lezing kregen we in vogelvlucht de belangrijkste misvattingen over geluk te horen, de mate waarin geluk beïnvloedbaar is en zogenaamde bouwstenen voor geluk. De conclusie van Bormans is dat je geluk als spier moet zien die je kunt trainen. Hier twee dingen die mij bijgebleven zijn.

 

4 universele ingrediënten voor geluk

Na ongeveer een uur gaf Leo een suggestie: sluit een moment je ogen en denk aan een moment waarop je je intens gelukkig voelde. Als je van een experiment houdt, ga dan nu zelf even terug naar zo’n moment. Hieronder lees je wat de 4 ingrediënten zijn:

1. Onbetaalbaar

Geluksmomenten zijn niet goed in geld uit te drukken / er is niet belachelijk veel geld voor nodig

2. Plots

Spontaan. Er zat verrassing, avontuur of een onverwacht element in

3. Andere mensen

Er waren andere mensen bij betrokken

4. Positieve feedback

Je ervoer positieve feedback voor-,  in- en/ of na het moment

Nou wil dit natuurlijk niet zeggen dat deze 4 punten altijd aanwezig zijn maar vaak zijn een of meerdere elementen aanwezig in je geluksbeleving. Nu weet je ook waarom een onverwacht, oprecht compliment zo goed doet.

 

Spullen en likes maken gelukkig

Ehhh nee, da’s niet bepaald waar. Keer op keer wordt door de wetenschap* bevestigd dat spullen je maar tijdelijk gelukkig maken. Anders gesteld ze maken je tijdelijk minder ongelukkig. Enkele dagen (soms weken) na aankoop van een nieuw kledingstuk, je nieuwste gadget, auto, boot, tweede huis zit je geluksniveau weer op z’n vertrouwde peil. Maar ik hou van mooie dingen! Kan ik dan geen mooie dingen meer kopen? Jawel, maar hou jezelf niet voor de gek met de gedachte dat je er op lange termijn significant gelukkiger van wordt.

 

Toepassing

1. Ik ruilde afgelopen jaar mijn degelijke volvo in voor een oude 4×4 lada. Dat lijkt een materiële switch (en dat is het ook) maar het is voor mij ook een ervaring. Iedere keer dat ik nu de blikken deuren dichtgooi heb ik het gevoel dat ik op avontuur ga … of ik nu naar een klant ga of naar het strand.

2.Begin juli ging ik samen met een vriend in eigen land op avontuur in een oude Canadese kano. Wild kamperen, goeie gesprekken, stilte, fysiek bezig en buiten zijn …. over positieve terugkoppeling gesproken. Na twee uur peddelen voelden we ons de koning te rijk. Check onderaan een foto die ik onderweg maakte hier de app die we gebruikten voor het nagenieten onze route: www.polarsteps.com/arnoutvisscher 

3. Ik heb met vrienden afgesproken dat we elkaar geen spullen meer geven maar een ervaring. Of het nu een cabaretvoorstelling is, paragliden is of gewoon een etentje bij een favoriet restaurant.

Ik hoop je naast de boekentip ook geprikkeld te heb om meer ervaringen op te zoeken i.p.v. spullen te vergaren, soms dichtbij huis op avontuur te gaan en wat vaker complimenten te geven. Daar wordt die ander namelijk gelukkig van en jij op lange termijn ook.

Arnout.

 

Comments

comments

Recente berichten


Levenslessen in een rap | Prince Ea.

Maak kennis met Prince Ea (Richard Williams). Deze kerel is “spoken-word-artist”, dichter en filmmaker. Zijn videos zijn al meer dan een biljoen keer bekeken. Njoy, Arnout   Comments comments

Betekenisvol leven | volgens Japans concept; “Ikigai”

Ikigai, de ingang tot een lang, gelukkig, betekenisvol leven?   Dit artikeltje + illustratie kwam afgelopen zomer regelmatig voorbij op allerlei fora en in magazines. Wat is Ikigai voor jou? Welk levensgebied wil je meer aandacht geven? Mogelijk inspirerend voor jezelf, of om te delen met een vriend of vriendin. Ik help mijn klanten om […]


Wat maakt op lange termijn het verschil in onze mate van geluk en succes en hoe zet je die wetenschap om in actie? Op welke manier kan succes samengaan met genieten en spelen? (zeg nou zelf ... succes zonder voldoening is tragisch toch?) Ruim tien jaar onderzoek strategieën van mensen en vooruitstrevende organisaties die iets bijzonders flikken. Vaak hebben ze tien-, twintig- of dertigduizend uur ervaring in hun vakgebied. De beste artikelen, video's, inzichten, producten en ontwikkelingen deel ik met jou en alle komende generaties. Waarom? 1. De (bestaande) inhoud biedt inzicht, herkenning of bevestiging. 2. Ik vind het leuk om een steeds groter wordende groep mensen te prikkelen om op hun eigen manier aan de slag te gaan of een volgende stap te zetten. Resultaat? Rijker leven en werken.

REPLY COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *