Zo stop je met het checken van je mobiel | wetenschap Adam / Eric

Zo stop je met het checken van je mobiel | wetenschap Adam / Eric

Geluk, Inspiratie

In 2014 liet de universiteit van Maastricht weten dat 70% procent van de jongeren verslaafd is aan hun mobiele telefoon. Zodra ze langere tijd geen toegang hadden tot hun telefoon, kregen ze afkickverschijnselen. Gisterochtend vergat ik mijn telefoon en merkte ik hoe sterk mijn neiging was om mails te checken (en foto’s te maken : ). Verslavingsgedrag ??.

Erik Barker schrijft artikelen voor Time Magazine en voor een aantal grote internet platforms. Zijn blogs zijn altijd vlot geschreven en ondersteund door wetenschappelijke inzichten. Ik haal vaak een praktische suggestie uit zijn posts om er twee maanden mee te experimenteren. Hierbij een link naar zijn post ter inspiratie!Klik hier of op onderstaande afbeelding (screenshot blog Eric) om naar het artikel te gaan.
Meer lezen / kijken

In 1998 dachten mensen heel anders over het belang van een mobiele telefoon (1:13). Wanneer je dit filmpje ziet, zou je kunnen pleiten voor dezelfde stickers op telefoons als op sigarettenpakjes; “Deze technologie kan ernstige gevolgen hebben voor je concentratie, relaties, innerlijke rust, etc …. “. Er zit een grote kloof tussen hoe we denken over nieuwe technologie en hoe we ons gedragen.


 

Tegenlicht

Hoe komt het dan dat technologie steeds meer leidend wordt in ons leven i.p.v. ondersteunend? Dat komt omdat de meeste organisaties die deze technologie de wereld in slingeren een commercieel doel hebben en niet bezig zijn met de lange termijn effecten op onze kwaliteit van leven.
Tegenlicht maakte er vorig jaar een uitzending over “what makes you klick” (43 min.)

 

Toepassing

Trainingen

In mijn trainingen maak ik de laatste maanden de afspraak om telefoons niet alleen op stil te zetten, maar ook buiten het blikveld te leggen. Er is op die manier meer concentratie, aandacht en dus meer veiligheid dan wanneer je in je ooghoek steeds een like of berichtje ziet verschijnen.

Doe net als Roy

Een vriend en oud-collega heeft op maandag nooit een telefoon bij zich. Sommige mensen in zijn professionele en zakelijke leven vonden dat in het begin irritant, maar na enkele maanden was het behoorlijk bekend en geaccepteerd dat ie op maandag niet mobiel te bereiken is.

Start-up’s

Er zijn naast koffietenten en campings ook steeds meer start-up’s die inspelen op de behoefte om minder bereikbaar te zijn / minder afleiding te hebben.
Block en The light phone zijn daar voorbeelden van (dank voor de tip Jonathan Koek). Ondanks de credits voor het ondernemerschap en de mooie vormgeving blijf ik dit soort dingen toch symptoombestrijding vinden. Het gaat voor mij meer om persoonlijke keuzes dan extra spullen die ons helpen beter om te gaan met spullen.

Ga naar buiten / Unplug

Into the Wild en  Elements Expedition zijn andere vormen om weer met jezelf en de wereld om je heen te komen. Telefoons gaan uit.Onderstaand beeld maakte ik eerder dit jaar om duidelijk te maken wat ik zelf merk en om mij heen zie (op het station het meest confronterend). Het werd nu tijd om ‘m in een post te verwerken.


Comments

comments

Recente berichten


Levenslessen in een rap | Prince Ea.

Maak kennis met Prince Ea (Richard Williams). Deze kerel is “spoken-word-artist”, dichter en filmmaker. Zijn videos zijn al meer dan een biljoen keer bekeken. Njoy, Arnout   Comments comments

Betekenisvol leven | volgens Japans concept; “Ikigai”

Ikigai, de ingang tot een lang, gelukkig, betekenisvol leven?   Dit artikeltje + illustratie kwam afgelopen zomer regelmatig voorbij op allerlei fora en in magazines. Wat is Ikigai voor jou? Welk levensgebied wil je meer aandacht geven? Mogelijk inspirerend voor jezelf, of om te delen met een vriend of vriendin. Ik help mijn klanten om […]


Wat maakt op lange termijn het verschil in onze mate van geluk en succes en hoe zet je die wetenschap om in actie? Op welke manier kan succes samengaan met genieten en spelen? (zeg nou zelf ... succes zonder voldoening is tragisch toch?) Ruim tien jaar onderzoek strategieën van mensen en vooruitstrevende organisaties die iets bijzonders flikken. Vaak hebben ze tien-, twintig- of dertigduizend uur ervaring in hun vakgebied. De beste artikelen, video's, inzichten, producten en ontwikkelingen deel ik met jou en alle komende generaties. Waarom? 1. De (bestaande) inhoud biedt inzicht, herkenning of bevestiging. 2. Ik vind het leuk om een steeds groter wordende groep mensen te prikkelen om op hun eigen manier aan de slag te gaan of een volgende stap te zetten. Resultaat? Rijker leven en werken.

REPLY COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *